Likplundring? 

I helgen bröt en diskussion om likplundring ut på Twitter. Den började efter att jag hade skrivit av mig om hur en del SEO-företag regelmässigt köper upp förfallna domäner, inte i syfta att använda dem för att lägga riktiga sajter på, utan i syfte att bygga en sorts helt meningslösa spambloggar, varifrån de kan länka till sina och/eller till sina kunders sajter. 

http://www.lindqvist.com/lokaldelen-clearsense-spambloggarna-och-danske-bank/

Ordet likplundring var det inte jag som förde in i debatten, och inte +Anders Karlsson  heller, utan det var den outtröttlige spamjägaren +Lars Wiklund. Och jag tycker att det är rätt träffande faktiskt. 

När är det inte likplundring?

Jag tycker absolut inte att man kan kalla det likplundring när man tar över en domän och bygger en sajt på den. En riktig sajt, eller en riktig blogg, eller en tjänst. Någonting man stolt kan visa upp för andra.

När är det kanske likplundring?

När man köper upp en företagsdomän, kanske från en nerlagd konkurrent, ersätter innehållet med en spamblogg eller liknande,  bara i syfte att bygga länkar till sin egen sajt.

(Att däremot 301a, kan kännas mer OK faktiskt, om än inte lika effektivt i längden.)

När är det likplundring?

När man tar över en personnamnsdomän, och sätter upp en blogg med liknande (eller rentav samma) innehåll som fanns där förut, bara i syfte att bygga länkar till sina egna eller till kunders sajter.

När är det defintivt likplundring?

När man köper upp en domän som har tillhört en populär bloggare som har dött och ersätter den med en spamblogg eller liknande, bara i syfte att bygga länkar till sina egna eller till kunders sajter. 

Detta har hänt, och vi är några stycken som minns den storm som bröt ut den gången (ping +Deeped Niclas Strandh).

Så ser jag på det. Det är alltså syftet och användningssättet som gör att jag kallar det plundring. Man flyttar inte in i dödsboet, man bara använder adressen och kläderna för att öka på sitt rykte, och när man sugit ut allt det goda så drar man vidare.

#svSEO  

Inbäddad länk

Likplundring i SEO-branschen! | @AndersIvar

Likplundring i SEO-branschen. Ja, detta stod att finna hos Nikke igår i samband med att han skrev om domänen som ett SEO-företag hade använt för att länka till Danske Bank. Läs gärna inlägget som Nikk…

Google+: Läs posten på Google+