Nytt projekt – projektblogga!

Det är dags för lite transparens här! DärJag börjar tröttna på att vara hemlig i onödan, och har bestämt mig för att försöka vara bra mycket mer transparent med vad jag gör på dagarna än jag har varit på länge. Och visst. En hel del av det jag hör, läser, skriver om och pratar om på dagarna är hemligheter. Men långtifrån allt. Faktiskt.

Därför kommer jag, i samråd med mina kunder, och alltid med deras tillåtelse, att börja projektblogga. Lite i stil med InternetWorlds gamla projekt Loggenbloggen. Alltså ett ganska lättsamt bloggande, inte så mycket tunga tankar, utan mer en daglig dagbok om vad jag egentligen håller på med.

Jag tänkte att det skulle kunna se ut så här ungefär.

Genrep

Kl 9 – 10. Dagen började med ett internt möte, som vi brukar kalla ”genrep” inför månadsmötet med en kund. Detta är ett kort förmöte mellan alla som är delaktiga i projektet, där vi kollar att alla delar i månadsrapporten finns på plats, går igenom dokumentationen av månadens to-do:s. Ibland kan sista-minuten-ändringar göras i rapporten, men oftast så är det bara en snabb koll att allting finns på plats.

Telefonmöte med utvecklare

Kl 10. En av våra SEO-kunder har hamnat i det tråkiga predikamentet att deras EPiServer-byrå lägger ner. Eller, drar ner på kodverksamheten i alla fall och återgår till att bli en ren designbyrå. Trist och jobbigt för dem, men även för kunden, som i värsta fall kommer att stå utan webbyrå framöver. Telefonmötet skulle gå ut på att sammanställa vilka akuta grejer som de inte kommer att hinna implementera på en av kundens nya sajter, där vi, som nyligen har börjat arbeta med dem, har hittat en hel del SEO-missar. Mest för att kunden inte hade någon stabil SEO-byrå att hålla i handen under kravprocessen. De arbetade med ett av de stora länkbyggande SEO-företagen, och i brist på kommunikation (leveransen från deras håll handlade mest om placeringsrapporter) så glömdes SEO bort vid kravställandet. Nåväl. Mötet sköts upp till eftermiddagen då jag skulle ha mer tid för detta viktiga samtal.

Månadsmöte

Kl 10.30-11.30. Sedan var det dags för dagens månadsmöte med en kund som jag inte har hunnit kolla transparensen med ännu, så låt oss kalla dem industriföretaget. De har en renodlad B2B-produkt, och därmed en sajt där söket är smalt, longtail är jättelång (består ofta av artikelnummer) och marknaden världsomspännande via kundens fyra sajter. Vi beslöt att Per Pettersson och jag ska åka och hälsa på dem snarast, och att vi ska skaffa dem en ny översättningsbyrå för tyska och spanska texter. Dessutom lyckades Per med konststycket att övertyga mig om att vi ska kolla närmare på söknärvaron i Bing för denna kund. Det handlar ofta om sökningar från fabriksgolvet, från datorer som inte har någonting annat än IE på sig, och av användare som söker med vad som bjuds, så han har helt klart rätt.

Lunch is for wimps

I vanliga fall är jag dålig på lunch. Mina arbetsdagar består oftast av enbart möten, vilket innebär att lunchen är den tid då jag hinner jobba lite också (ni vet, läsa mail, skriva mail, skriva öht, och läsa). Eller också går den åt till att transportera sig från ett möte till ett annat. Jag blir ändå inte hungrig förrän framåt 14-tiden. Idag var det undantagsdag. Jag åt falafeltallrig med Christian och pratade både jobb och Ingress, vår gemensamma hobby.

Sedan hade jag faktist tid att förbereda veckans två föreläsningar. Den första imorgon onsdag, för en internationell grupp marknadsförare och några webbredaktörer på ett stort svensk-amerikanskt företag. (Och här har jag en känsla av att hemlighetsmakeriet är så stort att jag inte kommer att kunna nämna företagets namn.)

En rätt bra bit av eftermiddagen gick åt till att tillsammans med en av projektledarna, med skohorn, försöka ge mig på att lösa upp konflikter i min kalender. Det är bökigt att få in alla möten, särskilt när kunderna har lika trånga kalendrar som vi. Och det blir inte enklare av att jag åker till England med Love (äldsta sonen) näst-nästa vecka. Jag skulle aldrig klara mina dagar utan Google Calendar, min mobil, och SMS-påminnelser. Eller utan mina projektledare, för den delen.

Flerspråkighet och auto-texter

Jag hann också med att, tillsammans med fyra olika medarbetar på Ticmate, försöka lösa upp en title-text-konflikt som har uppstått när Ticmate har börjat presentera samtliga artiklar som ligger på nischsajter som Londonmusikaler och Londonfotboll på samlingssajten Ticmate.se (och motsvarande på alla Ticmates 16 olika språk). Att hitta en modell för att formulera en säljande default-title-text på alla de språken tog en stund, men verkar nu vara löst, vilket är skönt så att vi slipper duplikat av title-texter. Det är visserligen så att texterna på dessa sidor främst hör hemma på nisch-sajterna, men när Google alltmer börjar luta mot att lita på stora varumärkessajter, så går dessa allt bättre i sökresultaten vilket gör att vi måste börja ta itu med de dupliceringsproblem som kommer att komma. Att börja med att se över rubriker och title-texter är ett första steg.

Fotbollsbloggsplanering

Love ska väcka liv i sin fotbollsblogg igen. Han har valt ett fantastiskt namn, och vi har idag börjat sätta upp bloggen.

Blås

Vid 15 gjorde jag en lungundersökning. Lunginflammation två år på raken ska tas på allvar. Det verkar, kort sagt, inte som om jag har kol. Skönt det.

Utvecklarna igen och rel canonical

16.30. Så ytterligare ett samtal med EPi-byrån. Lustigt nog hade vi exakt samma frustration över det faktum att en så enkel funktion som canonicals ska vara så vanvettigt bökiga i EPiServer. Vi löste de värsta problemen med den nya sajten, som är otroligt snygg, och har en riktigt bra sökfunktion, men som tyvärr sprutar ur sig landningssidor som är sökbaserade, vilket är något jag för allt i världen vill undvika med en pandaorienterad Google. Tomma resultatsidor som dessutom presenterar sig som sökresultat är inget man vill visa upp för Google.

Länkplanering

17.30 Allra sist på dagen var det dags att tillsammans med Christian försöka göra en länkplan till en kund som har ett omfattande samarbete med en mängd organisationer runt om i Sverige. Inlänkarna från dessa sajter går till sidor som inte är viktiga i sig, men som i förlängningen kan skapa väldigt relevanta interna länkar inom sajten, något som inte alls utnyttjas idag. Planen är klar, nu gäller det bara att få ner den i bokstäver på papper.

Pappa kommer med pizza

Ja, jag skäms lite, men idag blev det hämtpizza. Det blev Malte glad över i alla fall, och hans två kompisar, och min kropp, eftersom jag bara fick en halv.

Bygga slides

20.30 Flyttade in mina slides i Google Drive eftersom jag inte är säker på att datorn jag måste visa dem från imorgon har Keynote.

Glad twittrare

21.00 Här någonstans insåg jag att jag har fått över 8000 Twitter-följare.

Få för sig att starta en projektblogg

23.45 Det är inte vid den här tiden på dygnet man ska ta itu med uppgiften att starta en projektblogg, byta form på en gammal avsomnad blogg, och styra om länkstrukturen. Men så fick det bli. Längst tid tog det att klura ut hur man gör en bra redirekt från datum-urlar till datumlösa urlar med WordPress-pluggen Redirection. Ja, och så att skriva det här inlägget. Det känns bra. Så här kan jag nog bryta min bloggtorka.

Sova.