Saudiaffären rullar vidare

Ett år efter de första avslöjandena i Saudiaffären kom från Ekot så fortsätter mörkläggningarna att ställa till det för FOI och Försvarsdepartementet. Handlingar försvinner. Mail hämtas tillbaka och döljs. Man pratar om informellt styre för att dölja ministerstyre. När så reportrarna Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman har fått i stort sett alla att säga att ett visst mail, som borde ha diarieförts inte alls finns. Tjänstemännen lägger på när de ringer, vill inte ens höra frågan. Den som har skickat mailet kan inte alls minnas att han mailat och inte ens att han har varit inblandad i projektet. Locket ligger på och alla förnekar att mailet, som är centralt, eftersom det underrättar Försvarsdepartementet om att SSTI finns, tidigt i processen. 

Naturligtvis så dyker mailet upp så smångingom, och så står alla där med byxorna nere. 

Det är bara ytterligare ett exempel på hur hemlighetsmakeri inte fungerar i en värld som vill ägna sig åt  #transparens  – det är som en naturlig fortsättning på axiomet att information vill vara fri.

Fantastiskt reportage. Fantastiskt grävt. Fantastisk journalistik. Heja Ekot!

Inbäddad länk

Känslig handling om Saudiaffär mörkad i diarium – Ekot

Ekot kan i dag berätta att en känslig handling, i strid med grundlagen plockats bort ur diariet på regeringskansliet. Handlingen visar att regeringen …

Google+: Delad 1 gånger

Google+: Läs posten på Google+