Sitter och lyssnar på SR och hör hur IFPI surar för att de inte längre får iTunes-statistiken. Jag använder inte iTunes alls längre tänker jag. Tanken vandrar vidare och plötsligt funderar jag på vad som skulle hända om Spotify lades ner idag.
Vad skulle ni göra? Vad är alternativen?
Google+: View post on Google+
Oj, hemsk tanke. Jag skulle troligtvis lägga mer tid på Grooveshark eller Wimp.
Grooveshark!
Grooveshark (eller TinyShark, som jag har) är lite omständligt, tycker jag.
Tja, jag skulle väl muttra nåt om "vad var det jag sa" och fortsätta lyssna på en kombo av mina nerladdade ång-mp3:or och skvalradion. Jag tror mer på Robert Lind i Kramfors än på Spotify.
Jag skulle bli väldigt ledsen och sedan ge Wimp ett försök. Grooveshark blir jag bara irriterad på.
Sitter just och tittar på Grooveshark för första gången någonsin. De fördefinierade listorna känns just väldigt skvalradioaktiga. Måste gräva djupare än dem känner jag.
Hur är läget med Grooveshark egentligen? Jag har fått den uppfattningen att de endast ersätter artister när de får krav från deras skivbolag, och även då föredrar de att istället ta bort musiken från sina servrar.
Just därför skyr jag just nu Grooveshark som pesten. Jag trivs grymt bra med att betala för Spotify efter ett liv av piratande och tänker inte byta till något utan en liknande syn på artister och deras musik.
Wimp är ett fullgott Spotify-alternativ. Men om musikbolagen plötsligt skulle annullera alla licenser till streaming-tjänster skulle det bli jobbigt.
Finns Deezer också, fransk tjänst som är gratis att nyttja. Kostar däremot ifall du vill använda det i mobilen.
Jag använder inte den sortens musiktjänster – idag lyssnar jag egentligen bara på nätradio eller min egen inköpta musik.
Skulle skivbolagen sluta tillhandahålla sin musik till streamingtjänster så skulle jag definitivt bli en pirat igen. Century Media tog ju precis bort all sin musik från Spotify.
Spotify är det enda jag använder när jag lyssnar på musik.
Säger som +Rickard Olsson och tror jag kommer behålla min favoritmusik som oskyddade MP3 eller AAC många år framöver.
De enda MP3or jag har kvar finns på en urgammal iPod (andra generationen). Undrar om jag ens kan lyfta över dem därifrån idag…
Jag sitter just nu och lyssnar på musik via last.fm så det är vad jag skulle fortsätta med.
Vilka alternativ finns det för ipad? Trots att det inte finns någon optimerad app för spotify så funkar iphone appen bäst av alla streaming tjänster jag provat. Dessutom har spotify ganska schysst pris på downloads tycker jag. Vad jag saknar nu är en hyfsad tjänst för att köpa musik på en androidlur. Ok det finns säkert, men mitt nörderi har gränser.
Måste man ha musik i öronen hela tiden? Jag tycker om när det är tyst.
Du är verkligen surig idag +Lena Thörning 🙂
Jag väljer faktiskt oftast P1 när jag jobbar och powerwalkar och är inte heller en sådan som alltid har lurar på mig när jag är ute på stan. Känner mig ofta rätt handikappad om jag inte får höra kringljud. Men i en del sammanhang är det väldigt skönt att skärma av omgivningen. Jag använder mig av streamingtjänsterna när jag städar, för bakgrundsmusik, för matlagning i grupp (det är få av mina vänner och familjemedlemmar som står ut med att ha P1 på då) och så när jag behöver försätta mig i en särskild stämning.
Det var en intressant tankeställning. Har tagit backup av mina låtar och spellistor nu.
Jag önskar mig en svensk version av Rdio. Grooveshark har ett stort utbud men metataggarna är vansinnigt feltaggade.
Nuförtiden betatestar jag Kiwi (https://ilikekiwi.com/). Är säkert precis exakt likadan som WIMP och med ett mindre utbud av artister än vad Spotify har.
Hur är utbudet på Last.fm nu för tiden? Deras koncept med "discovery mode" är ju så fantastiskt, men jag blev tyvärr aldrig någon betalande kund. Lite sugen på att flytta från Spotify till Last.fm istället. Om det finns utbud vill säga.
Vad gäller bolagens streamingtjänster så försvann delar av min Dire Straits-lista nyligen. Fel region för upphovsrätten. Sådant väcker piraten i mig så det skriker i mig.
Ja, nu surade jag visst igen. Jag tar och går ut istället. Det är ju faktiskt finväder!
Jag skulle lyssna på den gigantiska musiksamling som jag lade ned år på att skapa innan online musiken kom, den är icke att förglömma.
Hårddiskutrymme blir större och billigare varje år (fast jag läste något om en prishöjning), snart kan du ha hela världens musik samlad på en bärbar hårddisk, kommer det påverka de här onlinetjänsterna?
Att listor och låtar försvinner är irriterande, men det där ägandebehovet har jag faktiskt inte alls längre. Inte med böcker heller faktiskt, och där var det heligt en gång i tiden. Märkligt.
Tröttnat rejält på mitt eget urval på spotify, mycket bättre med alla fantastiska radiokanaler på internet, många med professionella redaktörer som hittar fantastisk musik åt mig, betalar genom att lyssna på reklaminslagen.
Jag har virtualbox vilket tar diskutrymme, så med en ganska liten ssd finns ingen plats för musik på datorn. Extern disk har jag för foton. En Pirat utan piratkopior…. Grooveshark fungerar både här hemma och när jag är på vift med netbook. Radiokanaler används också som nämnts.
Jag kör bara Spotify och kan inte tänka mig att gå tillbaka till något sämre alternativ. Men om Spotify nu försvann och jag bara får välja mellan dagens alternativ så hade jag väl börjat ladda ner musik igen. Något jag inte gjort på ett par år nu minst.
Jag kör inte Spotify idag särskilt mycket. Det är Google Music som används mest så jag skulle väl köra vidare på det.
+1 på Google Music som är en utmärkt backup. Jag tror Apples kommande iTunes Match också kan bli en höjdare, strömma högkvalitets köpeversioner av all musik du har, oavsett hur du fått tag på musiken och för typ $25 per år. iTunes håller också en sjujäkla kvalitet med 320 kbit/s AAC som jag måste säga låter fantastiskt oavsett vad jag spelar.
Fungerar last.fm i Sverige? Jag trodde den möjligheten försvann och att det var fritt utbud för de i England, USA och Tyskland (kanske några fler länder).
-1 på Google Music och Itunes. Har ni inga kompisar? 🙂
+Örjan E Nästan rätt. Dom tog bort gratisanvändare för alla länder utom USA, UK och Tyskland. Man kan fortfarande betala och få en användare i resten av världen.
Däremot undrar jag över Google Music. Jag tycker att det ser ut som en USA enbart-pryl men tolkar det (exempelvis i den här diskussionen) som att det sitter folk i Sverige och använder det.
Jag har testat Google Music, men jag råkade synka upp en hel bröllopsspelningskatalog från iTunes så jag fick inge vidare förslag på ny musik. Ska dock ge det en chans till.
Angående Spotify så har jag fullt upp med att lyssna på mixcloud, soundcloud, bbc radio 1 osv, men lite tomt skulle det allt bli.
+Andreas Lanjerud Heh, är det en pik för att bara outcasts använder google music eller ett slag för spotify's sociala delar?
+Jonas Ahrentorp Behöver proxy för att ansöka om invite från Google men efter det steget (eller om man får inbjudan från kompis) så fungerar det utan hinder. Tycker det är riktigt bra i kombination med en androidmobil också.
Poäng till +Rickard Olsson för Kramfors-referensen. 🙂
Om Spotify skulle försvinna så skulle jag bli glad, för då skulle jag slippa råka klicka på spotify-länkar i twitter. Med all reklam så orkar jag ändå inte använda det längre.
Tack för tips ang mixcloud +Henrik Löwenhamn. Testar tjänsten nu!
+Fredrik Ivarsson Kanske lite av båda. 🙂 Men poängen är väl att jag alltid har varit en sådan där som lyssnar på mycket musik och delar mycket musik med andra som lyssnar mycket på musik. Jag gjorde blandband när jag var liten, skickade CD-skivor när jag blev större, och zippade kataloger efter det. Dock är det inte i närheten av det utbyte som jag har idag med de jag känner som älskar musik. Jag är inte indie/svår/hipster som bara lyssnar på viss smal musik utan om något inte finns på Spotify, ja då finns det ju så sjukt mycket annat att upptäcka.
Spotify har för mig inneburit ett steg upp då jag numera alltid har massa bra grejer i min inbox varje morgon, jag har massa bra spellistor som fungerar mycket bättre än radio också, och jag kan lätt dela med mig av vad jag själv tycker om. Spotify är himmelriket för en blandbandsfantast. 🙂
Daniel E: Eller skaffa unlimited för 49 kr i månaden så slipper du reklamen och får uppleva en av (om inte bästa) musiktjänsten på internet.
Tycker så här efter 38 kommentarer att det känns som att det finns en framtid även om Spotify skulle rasa. Tack för alla tips om alternativa tjänster. Här finns mycket att undersöka. Tråden är ju ett fantastiskt underlag för en jämförande artikel. En Bäst-i-test-post gällande streamingtjänster kanske?
Wimp är rätt ok. Testade det när det var i Beta. Hittade musik där som jag saknade i Spotify. Dock gillade jag inte mjukvaran som var baserad på Adobe Air.
Problemet är inte Spotifys vara eller icke vara – det är att många skivbolag har bestämt sig för att bara ett sätt att köpa deras produkt duger.
Jag tror att den här tråden visar att den inställningen inte kommer att hålla i längden +Anders Bornholm
Passar på att slänga in en fråga: kan man offline-synka playlists i Wimp-appen? Bra om man är ofta i utlandet. Själv har jag kört Spotify senaste åren. Har inte använt iTunes på ett par år. Hör till dem som verkligen inte gillar iTunes, generellt sett…
Japp, offline-playlistor funkar fint i Wimp.
Bra! Låter som ett alternativ som passar mig då. Förutsatt att det finns tillräckligt med musik jag vill ha då…
Det känns lite kymigt om jag måste leta reda på en nyare Mac som musikspelare när Spotify skippar stöd för MP3. Min gamla Mac mini fyller den exklusiva uppgiften perfekt idag.
Lustigt nog letade jag precis nu efter artisten The Weeknd på Spotify och Wimp. Fanns inte. Däremot kan man ladda ner hans album i mp3-format på the-weeknd.com. Vilken stenålder 😉
Killen självpublicerar sin musik. Vet inte hur lätt det är som oberoende artist att få upp sin musik på streaming-tjänsterna.
+Anders Bornholm Gudarna ska veta att jag tycker samma som alla andra om skivbolagen, men vad menar du med att "många skivbolag har bestämt sig för att bara ett sätt att köpa deras produkt duger"? Jag tycker skivbranschen har sina produkter tillgängliga på ett otal olika sätt. Det är ju inte bara iTunes som säljer eller Spotify som hyr ut?
Visst finns det många alternativ, men så snart något av de blir populära så börjar klagosången… De tänker fel, volym genom lägre enhetspris tror jag på: http://tekniken.nu/nyheter-och-trender/pa-en-global-marknad-ar-volym-viktigare-an-pris
Lifetime premium user.. http://www.di.fm .. Såatteh! 😉
Liksom Nikke Lindqvist tycker jag att P1 är kvalitet på hög nivå och glädjande närmast fritt från musik. Jag vill inte ha musik och ljud i öronen heeeela tiden. Streamingtjänster är här för att stanna. Jag blir dödligt less varje gång jag av olika anledningar tvingas bränna musik-CD:er och flytta MP3:or mellan hårddiskar, USB-minnen och MP3-spelare. Känns som när man tvättar kläder för hand.
+Sam Sundberg För att få sin musik publicerad på exempelvis Spotify som oberoende artist så skall man gå via en så kallad "artist aggregator". Spotify har en lista här: http://www.spotify.com/se/work-with-us/labels-and-artists/artist-aggregators/
Jag antar att det kostar en slant att få sin musik hanterad av en sådan. Hur mycket har jag dock inte listat ut och det är säkert olika för olika agregatorer. Det finns mer info för artister och bolag här: http://www.spotify.com/se/work-with-us/labels-and-artists/ Jag tycker att det verkar rörigt och inte speciellt intuitivt vid en snabb överblick.
På last.fm skaffar man sig en användare och börjar ladda upp. I jämförelse mycket enklare. Såvitt jag kan se så är det gratis att skaffa sig en användare för att ladda upp musik till last.fm även i Sverige, till skillnad från att skaffa sig en lyssnaranvändare som kostar en slant. (Hmmm… Udda. Man verkar få välja att betala €3.00, $3.00 eller £3.00 per månad om man vill lyssna på musik.)
+Jonas Ahrentorp Om man använder CD Baby t.ex. så är det inte särskilt dyrt, fördelen är att man får andra distributionskanaler då också.
+Anders Bornholm Fattar jag det rätt att det kostar $39 att ladda upp ett album och $9.95 för att ladda upp en låt (+ $5 för en UPC-streckkod vad det nu är)? Och det är engångsavgifter och det är ingen avgift för att skapa användarkonto eller liknande? Inga andra kostnader?
+Jonas Ahrentorp De tar 9% av försäljningen i digitala kanaler. I övrigt är det kostnaderna ovan.
+Anders Bornholm Det verkar som om man behöver en UPC-streckkod även för album och den verkar kosta $20 om man inte redan har en (fast dom glömde nämna det på sidan "Pricing"). Jag har svårt att förstå vad man egentligen får av CDBaby om man inte har en UPC-streckkod. Kommer låtarna fortfarande att punliceras på Spotify fast bara i strömmat format, ej köpbart?
+Jonas Ahrentorp Inte säker… UPC-koden verkar vara som ett ISBN-nummer för böcker. Kan det vara så att man klarar sig utan om man bara ska sälja via cdbaby.com?