Vad gör Google när länkarna inte är att lita på?

I en värld där länkarna inte är tillförlitliga skulle man inte kunna utveckla en sökmotor som har länkarns inbyggda i sin grundläggande algoritm för hur sökresultatet ska rangordnas. Man skulle bli tvungen att förlita sig på andra signaler för vad som gör en sida mer populär än en annan.

Länkarna skulle då enbart användas som ett (av flera tillgängliga) sätt att upptäcka att en sida finns. Interna länkar skulle fortfarande ha en värderande effekt, eftersom de har en så viktig funktion när det kommer till att signalera hur viktig en sida är för sajtens interna struktur.

Men idag finns det åtskilliga andra signaler för att ta reda på hur viktig användarna själva tycker att en sida är.

+1-knappen är en sådan, liksom interaktioner kring sidan på Google+. Men antalet interaktioner kring en sida på Facebook är en lika viktig (och lika tillgänglig) signal. Men det räcker inte, för även dessa faktorer är möjliga att manipulera.

Samtidigt är länkarna en signal som inte längre är tillförlitlig.

Vi ser, för varje större uppdatering sv Google rankningsalgotitmer, hur de lägger allt mindre vikt vid vissa typer av länkar. Efter Penguin3 ser vi otroligt tydligt hur gamla, starka och välskötta domäner har stora fördelar gentemot nyare sajter. Ålder och bibehållen popularitet verkar alltså vara en faktor som har ett hållbart värde. Kanske i brist på andra tillförlitliga signaler.

Jag är för tillfället helt besatt av tanken på att testa de olika signalerna som kan komma att ersätta länkarna som dominerande faktor för att mäta popularitet.

Jag börjar imorgon, och kommer naturligtvis att redovisa mina resultat. Både under resans gång, och efter avslutad undersökning.

Det här kommer att bli kul!

Google+: Läs posten på Google+