DuckDuckGo.com – lättspammad uppstickare

Sedan nu såväl +Joakim Jardenberg, +emma marie andersson och idag +Nanok Bie har skrivit och tipsat om DuckDuckGo.com som uppstickare inom sökmotor-branschen, så måste jag väl titta närmare på den.

Mitt första intryck var att mer lättspammad sökmotor får man leta efter, men det var innan jag kom på att jag kunde byta region till Sverige. I grundinställningarna verkar man få en US-viktning, vilket gör att sökningar på svenska termer visar väl många spambloggar och framför allt spåren av spammare som länkar i sina Pligg-sajter (testa bara en sökning efter +Johan Ripås så ska ni se hur de håller på).

Efter att ha bytt till Sverige som region blev resultaten raskt en liten smula bättre, men det står klart att DuckDuckGo är bra mycket länkkänsligare än vad Google har varit på länge. För mig, som ju har ganska lång erfarenhet av att studera sökresultat, blir det faktiskt väldigt mycket en resa nerför minnenas allé, och jag håller med Nanok när han säger att det påminner om Google för 10 år sedan (och inte bara på ett bra sätt faktiskt).

Det som är lite skoj är att DuckDuckGo delar Bings problem i att inte ha riktigt tillräcklig kapacitet för att snabbt spindla webben på samma sätt som Google, och det gör att man ofta hittar fel sidor i resultaten. Det är påfallande ofta som en gammal bloggpost, som länkar till en nyare bloggpost (eller en spamblogg, som länkar till en sajt) syns i sökresultatet istället för målsidan som länkas. Och liksom Bing verkar DuckDuckGo ha en förkärlek för gamla, starka och vällänkade domäner, och liksom Google (för 10 år sedan) verkar de väldigt känsliga för ankartext i externa länkar och ger förstasidan företräde för framför starka undersidor.

Det gör t.ex. att min huvudsajt Nikke Index knappt syns alls på en sökning efter sökmotoroptimering, och det är kanske därför jag surar en smula. Särskilt som några av storpammarna, som inte alls syns i Google-resultaten idag, har mycket framträdande positioner hos DuckDuckGo.

Men som sagt. Jag lovar att hålla ögonen på dem, för det är högst troligen en kommande uppstickare, och uppstickare är alltid intressanta.

Här är Nanoks artikel på SVT från idag:

http://svt.se/2.22584/1.2713542/integritetsmarkta_sokmotorer_utmanar_google?lid=puff_2713542&lpos=rubrik

Google+: View post on Google+