Klart Breivik är tokig!

Det synes mig fullkomligt utan tvivel att Breivik är tokig. Det här är en bra DN-artikel där det sägs på ett lättbegripligt sätt: http://www.dn.se/nyheter/varlden/det-ar-uppenbart-att-han-ar-tokig

Detsamma gäller en stor mängd nationalister och främlingsfientliga som jag titt som tätt interagerar med, främst via Twitter. Det är faktiskt mer bekymmersamt. De lever med helt andra referensramar än jag. Så olika är vi, att det är nästan omöjligt för oss att föra ett samtal, än mer omöjligt att föra en diskussion. Det blir så när man inte ens förstår varandras pejorativer. Eller snarare inte ens förmår att ha en såpass gemensam värdegrund att vi kan tolka varandras skällsord på rätt sätt. Jag lyckas ofta inte ens läsa in vad det är som är problematiskt i deras problembeskrivningar och de kan över huvud taget inte förstå min världsbild.

Hur ska man göra då? Hur talar man med någon vars språk man delar men vars ord har börjat betyda andra saker?

Jag är faktiskt orolig för att den nationella rörelsen håller på att skapa ännu fler sådana som Breivik, med vad vi upplever som total brist på verklighetsuppfattning, men med argument som framstår som helt självklara för dem.

#breivik #främlingsfientlighet #nationalism

Google+: Reshared 1 times

Google+: View post on Google+